Tips Persediaan Pernikahan

Berikut adalah beberapa tips persediaan dalam anda menempuh hari pernikahan anda. Walau bagaimana pun, ini adalah sekadar tips sahaja. Bukan lah satu kemestian atau keperluan untuk anda sediakan.

Yang penting, enjoy your big day. And all the best to us all!

Tips Persediaan Nikah

 1. Sebolehnya, Pada hari pernikahan anda, anda mempunyai seorang teman rapat yang akan menemani anda. Bridesmaid ke, adik ke, kakak ke, yang akan berada dengan anda untuk membantu anda ketika anda memerlukan – tisu, kipas, air minuman jika anda haus, dan sebagainya.
 2. Ketika anda sedang “makeup”, minta sesiapa untuk menyediakan baju/kasut/bunga tangan supaya nanti videographer boleh shoot dulu sedikit before anda mula pakai baju nikah anda.
 3. Ketika sedang proses akad nikah (ketika mendengar khutbah nikah, di masjid, dll) elakkan bermain mulut (seperti mengunyah, menggunakan lidah untuk membersihkan mulut, membuat “duck face” dan sebagainya) sebab kebiasaannya kami akan menggunakan masa ini untuk mengambil moment atau video anda secara “candid”. So kalau memang terbiasa bermain mulut, takpe, just make a point to have a longer interval between movements ?
 4. If possible, try to jarakkan sikit waktu siap mekap dan waktu mula nikah, so that kite ade masa sikit untuk shoot sebelum anda pergi bernikah.

  Tetapi, jangan pula anda makeup pukul 5 pagi dan nikah pukul 11 pagi. Ini, terlalu awal. Dan mengikut pengalaman kami, pengantin akan kelihatan letih atau “lemau” sedikit apabila tiba waktu nikah nanti.
 5. Lepas dah siap mekap, if possible, panggil videographer masuk untuk shoot BEFORE you pakai any crown/veil (if any) supaya kami boleh mula merakam sesi persiapan anda. Sebelum MUA final touch juga adalah waktu yang sesuai untuk anda panggil kami untuk shoot.
 6. Dapatkan rehat yang mencukupi.
 7. Having a fan/cooler near pelamin untuk anda dan pasangan anda adalah satu idea yang sangat baik.
 8. If possible, make sure the room where you are preparing is clear from any unnecessary distraction – hanging clothes, beg beg baju, or anything yang not related. this its totally optional, but definitely will help make the scene nampak lagi kemas.

  Untuk pasangan anda:

  1. If possible, beritahu pasangan anda, pastikan tiada sesiapa yang meletakkan makeup pada pasangan anda. Melainkan professional makeup artist. Sebab kalau any makeup is poorly setup dekat pengantin lelaki nanti akan nampak pelik dalam gambar atau video. Senang untuk nampak “belang” – cerah gelap yang tidak sekata.

  Tetapi jika mekap tersebut ade specific reasons then takpe. By all means, please do.

  2. Elakkan memakai cermin mata hitam melainkan anda mempunyai sebab tersendiri.

Other than that, just enjoy the process, good luck and have fun!

Open chat
Hai! Boleh kami bantu?
Powered by